JANGAN pilih pakej percutian Krabi

http://mamanadia.com/jangan-pilih-pakej-percutian-krabi/


Salam bulan Jun 2015 semua..lagi 17 hari nak melangkah ke bulan ramadhan ni..dah ganti puasa ke?ibu menyusu macam mama ni ada yang dah settle ganti? or sibuk bercuti sempena cuti sekolah ni?Mama sebenarnya nak share tips paling penting untuk mereka yang memilih pakej percutian ke Krabi ni untuk entry mama kali ni.

Jangan memilih percutian ke Krabi?

Kenapa mama cakap macamtu?alhamdulillah, pada 30 April 2015 lepas, selepas honeymoon tak kesampaian ke Krabi akhirnya impian mama terlaksana juga..selepas 4 tahun dan anak dah dua hehehe..

Excited, happy dan semangat tak terkata lah..lagi best sebab dapat yang pakej yang semuanya telah diaturkan..tapi sayang..sayang sangat-sangat kerana hari pertama lagi percutian mama telah jadi percutian yang menyakitkan hati..

Mama dan suami memilih untuk pakej yang menaiki van instead of menaiki flight direct ke Krabi..konon-konon nak adventure..tapi indah khabar dari rupa..

Mungkin ini first time mama travelling begini kot, nak dapatkan cop imigresen Thailand, ya Allah!5 jam menunggu..memanglah rasa nak mengamuk ja..lagi menyakitkan hati, pasport depan mata, passport orang lain yang diambil oleh imegresen Thailand tu.

Selama 5 jam menunggu tu, mama perhatikan ja apalah yang dibuat oleh imegresen Thailand ni sampai lama sangat nak cop passport ni..al-maklumlah mama terpaksa mengawal anak dua orang yang aktif ni..saja tak nak beratur dengan husband jugak hehe..dan nasib baik mama sempat ambil serbuk ajaib before gerak tadi..

Anak mama yang keletihan..

     Anak mama yang keletihan..

Mama usha punya usha, mama perasan sekejap-sekejap orang imegresen tu keluar bilik..sekejap-sekejap keluar bilik..rupa-rupanya, yang menunggu diluar tu dah siap 1 bundle passport untuk disettlekan cepat..berapa banyak “tips” tu faham-faham lah..tapi yang pastinya berkepuk jugaklah mama nampak..aish!

Mama dan suami first time ke sini kot, memang taklah bajet “tips” selepuk mana..yang boleh tau hanya RM1 suami mama selit dalam passport..tu pun seperti yang diinform oleh orang lain yang beratur sekali tu..mama punya ingat memang kena bayar RM1..rupanya tu lah tips..astagfirullah..

Mama sampai di imegresen tu dalam pukul 11 pagi..sampai pukul 1 masih belum settle, perut pun dah berkeroncong apa lagi cari makan dulu..nak tak nak terpaksa cross tanpa cop..

Lapar punya pasal. Lepas lunch sambung balik perjuangan, akhirnya dalam pukul 5 baru lah dapat di cop passport tu..Ya Allah memang sangat-sangat adventure!Next adventure pulak.

Nasihat ikhlas mama..jangan pilih pakej percutian ke Krabi pada hari cuti. Mungkin kalau naik flight better kot hehehe..tapi tidak kalau naik van atau kereta lagi..serik!

Besok inshaAllah, mama kongsikan pengalaman ke pulau-pulau cantik di Krabi..nantikan. Part ni boleh senyum =)

 

14647 Total Views 4 Views Today

13 comments for “JANGAN pilih pakej percutian Krabi

  1. June 5, 2015 at 2:38 am

    kalau pergi tanpa budak-budak lebih mudah sebenarnya..namun dengan anak-anak cabaran lebih sikit

    • June 5, 2015 at 5:50 am

      hehehe memang betul2 adventure tu. Tapi..kalau mama pergi tanpa kanak2 pun,kena tunggu lebih 5 jam boleh naik angin jugak huhu

      • June 6, 2015 at 3:29 pm

        kalau orang dalam mood bercinta ..masa menunggu adalah masa untuk bersama-masa..tak boring sangat kot?
        Hero Borneo recently posted…Cara Mudah Tarik Perasaan GembiraMy Profile

        • June 8, 2015 at 1:47 am

          hehehe gi untuk honeymoon tu masa dia tak tengok dah

  2. June 6, 2015 at 3:46 am

    kira mcm rasuah juga la kan RM1 tu…
    Dato Siti recently posted…Cara Solekan Asas Muka Untuk Wanita Tampil CantikMy Profile

    • June 8, 2015 at 1:47 am

      secara selindungnya yup saya boleh cakap hehe..

  3. June 8, 2015 at 5:05 am

    ramai orang bercuti di krabi.
    Dr Fattah recently posted…Sistem Untung Pasif Untuk Bisnes AndaMy Profile

    • June 8, 2015 at 4:24 pm

      betul,ramai orang Malaysia ja masa gi aritu.

  4. June 29, 2015 at 9:46 pm

    huhu dlu 1st time masuk thai pun terkejut gak dia mintak rm1. memang standard sana tips rm1
    Uncle Zuan recently posted…Bila Gaji, Beli EmasMy Profile

    • July 2, 2015 at 2:55 am

      nasib baik tak mintak 100bath

      jenuh heheh

  5. zulkarnain
    November 15, 2015 at 2:01 am

    adventure…rm1 je kalau nak dibanding kan org thailand masuk malaysia bape lak dorang kena???

    • December 2, 2015 at 4:38 am

      Berapa diorang kena???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge