4 info penting sebelum nak sambung pelajaran ke UK

http://mamanadia.com/nak-sambung-pelajaran-ke-uk/

Salam sayang semua… dah lama simpan hajat ni..hajat nak sambung pelajaran ke UK..jom baca entry mama kali ni..

Mama berniat nak sambung study dari lepas degree lagi..masa tu 2008..tapi gatal nak kawin dulu so tangguhlah..tapi tak bermakna terkubur begitu saja..inshaAllah 2017 nanti nak grab my master jugak!

Sebenarnya mama dah dapat tawaran sambung 2011 dulu tapi mama tolak..sebab?sebab rezeki datang bergolek waktu tu..dapat sambung master dan disahkan hamil anak ke dua..akceli suami mama pun sama, dapat tawaran jugak..pikir punya pikir maka anaklah menjadi keutamaan mama..so, tawaran sambung pelajaran mama tangguhkan sehingga ke hari ini..

Study di UK

Salah satu persiapan, mama mengharidi pameran yang dianjurkan oleh British Council bulan lepas..dapatlah beberapa universiti yang mama dah survey sebelum ni untuk dapatkan info..

Universiti yang mama pilih samada The University of Manchester (UoM) atau Manchester Metropolitan Universitiy (MMU). Ini adalah hasil survey mama daripada beberapa blog seperti blog kepunyaaan saudara Mohd Zol Helmi Md Zuki. Walaupun difahamkan beliau sudah kembali dengan selamat di Malaysia, tapi info beliau sangat2 membantu.

universiti di UK

Kenapa mama pilih University of Manchester atau Manchester Metropolitan University?

Bukan sebab terbayang MU..sorry mama tak minat bola..tapi tak tahulah bila dah disana jadi terminat pulak..sebab mama memang nak sangat continue di UK..result SPM kurang gempak sikit ja dari adik mama yang dapat sambung ke Jepun tu..hehe

Jadi, mama pun teringin jugak nak sambung study abroad hehe..tapi kriteria ni memang penting bagi mama untuk mama check before pilih UK..ni lah 4 info penting yang mama maksudkan..

1. Makanan halal disana sini..walaweh..ini paling penting ni..al-maklumlah kalau dah tekak Melayu tu janganlah nak gatai..lagipun mama ni gastrik..ha jenuhlah kalau susah nak dapat makanan yang sesuai

2. Kos hidup sangat-sangat murah..kaya kaya kaya bila balik Malaysia..opsss..itu yang diceritakan pada tahun 2011..maybe mama kena pm saudara Zol tu lagi untuk current situation hehehe

3. Komuniti Melayu dan Malaysia yang ramai so senanglah nak buat pelbagai aktiviti bersama daripada aktiviti sukan hinggalah kepada jamuan makan..teringat jamuan raya plak..opss

4. Hidup subur dengan aktiviti-aktiviti bersifat keagamaan yang dianjurkan oleh badan pelajar disini, Malaysian Community of Old Traffod (MCOT) Islamic society (ISOC) dsb..al-maklumlah negara orang ni..hayutlah kalau iman tak kuat ni..

urmmm rasanya ni dah cukup kriteria awal untuk hajat mama ni..inshaAllah suami tersayang dan superhero mama dua orang tu wajiblah follow mama..so, top 4 ni dah memadai dulu buat masa ni..oh ya..kenapa tak pilih Malaysia ja?dah kata pun teringin kan..tak salah kot?

Banyak lagi persediaan yang mama kena lalui ni..inshaAllah dalam 2 tahun lagi mama nak jugak grab my own master..inshaAllah mama kongsikan dengan pembaca kesayangan mama from time to time..semoga bermanfaat..doakan agar mama dipermudahkan ye..amin..

Ada komen untuk dikongsikan dengan mama?feel free to comment below ya 

~sharing is caring~
Mama Nadia

4382 Total Views 1 Views Today

16 comments for “4 info penting sebelum nak sambung pelajaran ke UK

  1. May 3, 2015 at 12:15 pm

    Bagus info ini.
    Haraki recently posted…Bengkel Haraki – Belajar Al-Quran Kaedah HarakiMy Profile

    • May 6, 2015 at 9:54 am

      semoga membantu mereka yang memerlukan jua.

  2. May 5, 2015 at 8:08 am

    hebat kerana negara seperti UK mampu memberikan manfaat kepada rakyatnya.
    Dr Fattah recently posted…Download Nota Peperiksaan Separa PerubatanMy Profile

    • May 6, 2015 at 9:57 am

      kalau tak silap mama, untuk pelajaran memang mereka beri bantuan untuk rakyatnya kan..?kena gali lagi infonya..

  3. May 6, 2015 at 5:09 pm

    saya pun pernah menyimpan impian nak sambung belajar abroad ni, dulu usha juga. tetapi semasa sambung master di UKM je pun, belum keluar abroad, dapat rezeki pregnant. dek morning sickness yang teruk sampai admitted hospital masa 1st je, terpaksa drop sebab involved 2 semester.
    thanks for info, boleh sambung angan-angan 😉
    Mama Hantek recently posted…Bahaya kekurangan zat besi di kalangan ibu hamilMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:28 am

      Samalah kita rupanya..takpe, anak pun rezeki jugak kan mama hantek..

  4. May 6, 2015 at 9:29 pm

    wahh..best la nak sambung belaajar.

    kat UK lagi tuh.
    titan recently posted…Komisen ke 50 dari KlikjerMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:27 am

      ada experience tak?sharelah hehe

  5. May 6, 2015 at 11:29 pm

    all the best mama nadia 😉
    Akak Vitamin recently posted…Cadangan Jadual Perah Susu untuk Ibu BekerjaMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:26 am

      aminn tq akak vitamin..

  6. May 7, 2015 at 12:09 am

    Best nyer kalau belajar disana kan…? Semoga impian mama nadia menyambung pelajaran ke UK akan terwujud tak lama lagi..amiin…
    nila anggraini recently posted…Istimewa Menyambut 100 Tahun VitaleaMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:26 am

      amin…semoga dipermudahkan urusan nila juga..

  7. May 7, 2015 at 9:56 am

    Harap entry mama nanti boleh beri galakan pada ank muda untuk sambung belajar ke luar negara.. bila kita belajar di negara orang, sedikit sebnayak akan buka mata kita mengenai dunia luar, masyarakat, makanan dll.. dari situ kita harus bersyukur dengan apa yang kita miliki
    Syira Ishak recently posted…8 TIPS MUDAH ELAK JERAWAT TUMBUH DENGAN SUBUR DAN RANUMMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:25 am

      ye betul sangat2 tu syira..inshaAllah next entry mama…nantikan ye

  8. May 10, 2015 at 4:10 am

    Pnduan berguna ni untuk mereka yang nak study kat sana.. tp kalo saya.. gi melancong jer.. hehe
    Aretikz recently posted…Kegilaan Jepun Dan Kegilaan KoleraMy Profile

    • May 15, 2015 at 3:25 am

      Itu impian saya jugak..belum sampai lagi..jepun dah sampai hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

CAPTCHA Image
Reload Image