Paraben dan kesannya kepada bayi


Assalamualaikum semua =)

Salam Disember 2015..sebulan lagi nak melangkah ke tahun baru Topik harini mama nak kongsikan ada kaitan dengan baby sebenarnya iaitu tentang paraben ni dan juga kesannya keapda bayi.

Semua orang tahu kan apa itu paraben? ka first time baru dengar hihi

Sebenarnya, paraben ni adalah sejenis bahan pengawet yang digunakan dalam pemprosesan membuat bahan-bahan kosmetik.

Paraben juga boleh didapati di dalam beberapa bahan makanan yang diproses selain bahan farmaseutikal (ubat-ubatan).

So, memang tak larilah kebanyakan produk kecantikan mengandungi bahan pengawet Paraben ni kerana fungsi utama Paraben adalah untuk membunuh dan mengelakkan pertumbuhan kuman.

Kesannya jika diamalkan secara berterusan adalah kerana paraben dapat diserap dengan mudah ke dalam badan kita, ianya kekal di dalam badan dan lama kelamaan boleh menyebabkan kanser.

Sebenarnya bahaya ke tidak produk yang ada paraben ni?

Setiap orang mempunyai pendapat masing-masing..yang pastinya bagi mama, kalau dah ada pilihan tanpa paraben kenapa nak pilih jugak yang ada paraben kan?

Macamana nak tau ada paraben ni?senang ja..ce tengok di bahagian depan atau belakang produk kita tu..kalau free paraben dia akan tulis ataupun boleh check bahan-bahan dia kalau ada methylparaben, propylparaben, atau butylparaben ye la tu.

paraben dan kesannya

Krim herbal blend tanpa paraben yang mama amalkan dulu kini dan selamanya…

Pening ke? hihi..ni mama pun cerita secara general ja..lagipun mama pun rakyat marhein juga..cuma mana yang rasa boleh cuba elak-elakkan..apatah lagi untuk bayi yang tak tahu apa-apa kan..sekurang-kurangnya kita dah usaha.

Kalau betul-betul aware pasal Paraben ni check betul-betul kandungan produk yang kita guna tak kira lotion ke, lipstik ke,pencuci muka ke ,facial mask ke sebelum membeli tau. Mencegah kan lebih baik dari mengubati…insyaAllah:)

p/s : Mama dari dulu hingga sekarang amalkan krim herbal blend ni. First sekali sebab free paraben dan paling penting selamat untuk baby. Bukan tu saja, mama dan ayah baby pun boleh pakai sekali hihi.

Mama ada share tentang krim herbal blend ni dalam artikel mama dulu. Feel free to read and share =).

Sharing for love,

Mama Nadia

012-5572559

5199 Total Views 3 Views Today

1 comment for “Paraben dan kesannya kepada bayi

  1. March 8, 2016 at 6:53 am

    memang first time tahu pasal paraben nih.

    huhu
    titan recently posted…Jobdirumah Payment – Kali ke 547-584My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge