Bad habit yang menyusahkan

Susah betul buang bad habit

buang bad habit

Salam petang..bad habit..eating habit..reading habit..hehe..petang ni mama sebenarnya nak share tentang bad habit..lebih kepada bad habit sendiri..yang pastinya, Ya Allah susahnya mama nak buang bad habit ni..adoii

“Tak isi minyak walaupun meter minyak dah berkelip”

dan

“Bawak duit cukup-cukup time shopping”

Inilah antara yang crucial masih usaha untuk atasi..ada yang sama tak dengan uollss..?

Bad habit isi minyak

Hahaha ni antara bad habit yang mama masih usaha nak ubah..dah nampak meter minyak berkelip tetap memberanikan diri drive jugak..pengalaman kereta habis minyak..?dah memang terjadi pun..kereta terstop tengah-tengah MRR2 kot..tapi..nasib mama baik sikit la time tu sebab dekat ja dengan petronas..jadi, bukak hazle light, jalan kaki gi petronas..degil kan tapi itulah realitinya..tapi..sebenarnya mama tak kan buat kalau perjalanan jauh..ini cuma bagi perjalanan pergi dan pulang ke ofis ja..salah bajet ingat sempat nak isi di Shell yang lagi 1KM nak sampai time tu..

Bad habit bawak duit cukup-cukup

Ini lagi satu..memang tak suka selit-selit duit aka keluar duit banyak-banyak sekaligus (maksud mama keluarkan siap-siap untuk perbelanjaan yang telah disenaraikan ye)..lebih sanggup mengadap encik ATM selalu ataupun guna online ja..hehe..konon nk jimat lah sebenarnya kalau duit tiada di tangan..jadi, tak hairanlah kalau mama pernah tak cukup duit nak bayar duit bila shopping di kedai runcit ataupun tak cukup duit nak bayar tol..adoiila..

Walaupun banyak kali diberi pengajaran, masih belum berubah betul-betul setakat semalam..teringat nak tulis entry ni pun sebab semalam shopping beli barang dapur tak cukup RM9.25 nak bayar..opsss..i did it again..

“Tak palah kak, nanti akak datang bayar balik” tersengeh-sengeh mamat kedai tu.

hahaha..sebenarnya malu jugak tapi masa tu ja la..don’t worry, walaupun macamtu mama jenis akan bayar hutang..so, balik ja rumah mintak encik husband gi kedai tadi bayarkan balik..haa..pasal tol tak cukup duit pun, nak tak nak terpaksalah staff tol tu bukak palang..kalau tak bukak, mau marah orang belakang kereta mama..tapi..lepas keluar tu, mama berhenti parking tunggu encik husband hantarkan purse untuk bayar balik tau..

Sedang usaha buang bad habit merokok anda..?penyelesaian paling mudah tanpa perlu berhenti secara paksa DI SINI

adoii..sebenarnya, antara azam mama tahun ni adalah untuk buang bad habit ni..azam tahun baru mama yang lain untuk kurus, jaga kecantikan diri haha..lebih berdisplin dan lebih rajin rasanya macam boleh ikut dah..

Sangat terkesan dengan pesanan ni..pesanan yang sangat membina buat mama dari Mufti Ismail Menk..

“Getting rid of a bad habit cannot happen through prayer alone, but requires willpower, determination and a great effort with sacrifice as well.

When a bad habit is highlighted to us, never feel bad but rather appreciate that someone cares, even if the tone was not ideal.

It is common to hear those drowning in bad habits say, “Pray for me!” Prayer is indeed powerful, but hang on, if YOU are not going to do something about it then how is the prayer alone going to change things.

The Almighty Himself has said that we must work hard towards achieving whatever is beneficial for us. This means together with prayer BE STRONG!

Come on… kick that bad habit now! You can!”

Semoga azam mama tahun ni dipermudahkan..amin..Bad habit, please go away!

 

6 comments for “Bad habit yang menyusahkan

  1. March 1, 2015 at 1:15 pm

    nasib baik benda ni tak pernah MJ buat, sbb memang penakut kalau minyak habis..minyak dah setengah pun rasa terus nak isi apatah kalau merah memang MJ tak berani..
    Mak Jemah Jual Vitamin recently posted…4 Tips Untuk Suami: Bagaimana Nak Tahu Isteri Anda HamilMy Profile

    • March 1, 2015 at 1:49 pm

      bagus MJ!kawan mama akan make sure mama pump in dulu b4 nak car pool hehe

  2. March 1, 2015 at 6:31 pm

    bad habit memang susah nak buang kalau dah sebati dalam diri.
    ikhwan recently posted…Affiliate Panduan Bisnes Baju Kurung Di AshadeeMy Profile

    • March 1, 2015 at 10:17 pm

      heheh..mesti kena ubah juga =)

  3. March 2, 2015 at 7:20 pm

    masalah habit saya nih..

    susah nak tido malam.

    macam mana tuu..
    ohcikgu recently posted…Aliya RINDU ayah ye?My Profile

    • March 2, 2015 at 9:36 pm

      hehe itu jugak habit yg menyusahkan tu

      jgn sampai kena insomnia ye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

CAPTCHA Image
Reload Image