Berpantang ala moden atau tradisional?

Berpantang ala moden atau tradisional?


Salam sayang semua..dh lunch ke..?arini tugas saya adalah menjadi pemerhati..hahaha..bukan pemerhati PBB tetapi pemerhati Program KIK yang dianjurkan oleh kementerian tempat saya bertugas ni..bukan nak cerita pasal KIK harini..cuma diprogram tadi,nampak pulak ramai ibu mengandung..al-kisahnya flash back balik tatkala mengharungi saat2 berpantang 2 tahun yang lepas…
Apa2pun..saya berpantang secara tradisional ye..al-maklumla,mak sendiri sudah tiada..jadi tok saya yang menjaga saya selama 44 hari berpantang..of courselah sangat ketat!serik pun ada bila ingat balik..tapi bila dengar kawan2 sebaya yang tak pantang betul2 dulu membuatkan saya rasa bersyukur sangat2,alhamdulillah
Menurut Dr.Fairuz A’shikin,Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Darul Ehsan(DEMC), berpantang atau lebih dikenali juga post-partum dan puerperium istilah perubatannya disarankan 42 hari atau 6 minggu. Ketika ini, tubuh wanita dalam perubahan hormon dan amat senang dijangkiti kuman kalau tak dijaga dengan baik. Good news jugak, berpantang dengan betul dapat kembalikan bentuk badan seperti sebelum kawin tau..best! Paling penting,tak kisahlah berpantang moden atau tradsional pastikan soal kebersihan dan tak memudaratkan kesihatan ibu dan bayi diutamakan ok

Tentang pantang makan..haa ni paling saya tak boleh lupa..sejujurnya saya ni penggemar sayur dan buah..tak makan sehari tak sah..tok saya tak bagi makan langsung tau..tapi selepas 2 minggu bersalin saya sembelit teruk..hanya Tuhan yang tau..sebenarnya, tiada sebarang kajian saintifik yang dijalankan untuk membuktikan tentang makanan2 yang tidak boleh dimakan ketika berpantang ni. Apa yang penting,asalkan wanita berpantang mengambil makanan bernutrisi untuk tenaga yang diperlukan serta dapat diterima oleh badan wanita maka tidak menjadi masalah. 

Ni checklist apakah yang ibu pantang harus pastikan..

1) Amalkan makanan yang berserat dan berprotein tinggi seperti sayur dan buah serta ayam,ikan,daging dan lain2 digalakkan
2) Minum air sekurang2nya 500ml setiap hari untuk keperluan badan dan bayi yang menyusu serta mengelakkan sembelit. 
3) Mengambil makanan berkalori tinggi untuk menampung kalori yang digunakan semasa kelahiran
Banyak lagi nak cerita ni..tapi sampai sini dululah..nak solat zuhur jap..inshaAllah besok saya sambung semula..especially mengapa perlu kita berpantang ni..stay tune!
Anda memerlukan cadangan Set Berpantang Terbaik?Berikut adalah antara cadangan set yang sesuai untuk semua ibu berpantang
testimoni set bersalin
Sangat berbaloi kerana kesannya adalah mujarab,digunakan sehingga ibu cukup pantang. Alhamdulillah,saya amat berpuas hati. Cubalah!
Perlukan konsultasi Set Berpantang Shaklee?Konsultasi percuma ja! Jom contact saya.
Dhiya Hussin (SID:1076601)
Tel:012-5572559 Email: suplement4us@gmail.com

4 comments for “Berpantang ala moden atau tradisional?

  1. September 11, 2014 at 4:17 pm

    Ubat je cara moden..ganti jamu.. Tapi masih perlu bengkung bagai..ye tak?
    bit.ly/Zi49TW

    • September 11, 2014 at 4:18 pm

      Tapi memang puas hati dengan set pantang shaklee.. Memang macam tak pantang..

    • September 11, 2014 at 4:18 pm

      Tapi memang puas hati dengan set pantang shaklee.. Memang macam tak pantang..

    • October 26, 2014 at 1:28 am

      yang penting selamat untuk ibu dan bayi =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

CAPTCHA Image
Reload Image