Jom Skipping!

Bakar lemak degildengan lompat tali

MUDAH KURUS
Lemak ooo lemak..kempislah perut sayang..kuruslah cepat!haaa..inilah yang sedang bermain dalam fikiran mereka yang sedang berusaha untuk mendapatkan berat badan ideal kan..tapi susahnya nak kurus ni..especially apabila usia makin meningkat..sibuk dengan family, kerja lagi membuatkan masa berkualiti untuk bersenam pun sukar untuk dilakukan..aishhh jangan begitu..anda sebenarnya telah bersenam secara tidak sengaja..ya ka? Let’s read this.
Tapi ada satu senaman ni, sangat efektif tau untuk membakar lemak. Senaman ini boleh membantu membakar lemak sebanyak 700 hingga 1000 kalori dalam masa satu jam sahaja. Senaman apa????skipping atau lompat tali ni. Nampak macam budak-budak ja main skipping ni kan tapi manfaatnya sangat-sangat bagus untuk kesihatan. Lompat tali juga membantu memperbaiki sistem kardiovaskular, memberikan stamina, fleksibiliti dan membina sistem koordinasi dengan lebih baik. Ini dilakukan dengan gabungan minda dan kemahiran dengan serentak.
TAPI BAGAIMANA NAK LOMPAT TALI DENGAN BAIK TU?
Jom saya kongsikan beberapa tips yang saya perolehi dari Majalah Rapi untuk kita sama-sama amalkan.
  • Sebelum memulakan senaman skipping ini, lakukan regangan dan pergerakan memanaskan badan.
  • Pegang kedua-dua hujung tali antara ketiak dan siku lalu pijak tali untuk pastikan ukuruan bersesuaian dengan ketinggian. Check dulu sebelum lompat untuk elakkan kecederaan jugak ye.
  • Lompat sebaik-baiknya melebihi 30cm dan pasangkan muzik semasa bersenam untuk menaikkan semangat.
  • Gilir-gilir lompat dengan menjengketkan kedua-dua beliah kaki dan melompat setempat bagi menguatkan otot.
  • Tukar-tukar gaya lompatan dari sebelah kaki kepada kedua-dua belah kaki, skip, berlari-lari anak atau mengangkat lutut setiap 30 saat agar tidak bosan atau cepat penat.
  • Kalau penat, perlahankan pusingan tali dan pastikan tumit kaki diletakkan ke lantai sebelum melompat semula.
  • Selepas senaman, pastikan lakukan aktiviti cool down agar kecedaraan tidak berlaku.
NAK TAU PENGIRAAN JUMLAH KALORI YANG DIBAKAR KETIKA SKIPPING NI?
Jumlah kalori = Kalori yang dibakar setiap paun seminit X berat badan (paun) X minit aktiviti
Contohnya:
Berat badan anda= 70 kg = *154 pound
Melompat = 70x dalam satu minit
Oleh itu, jumlah kalori yang dibakar = 0.074 X 140 paun X 60 minit = 621.6 kalori per jam.
Masa
(minit)
Kalori dibakar per paun
(seminit)
70 kali
0.074
125 kali
0.080
145 kali
0.089
 Formula pengiraan kalori terbakar per paun berdasarkan bilangan lompatan per minit

Selepas bersenam, kita akan mencari air kan? itulah adalah normal kerana badan kita terhidrat. Itu adalah normal. Dianggarkan sebanyak 1.5 liter dikeluarkan sebagai kencing, manakala satu liter lagi terbebas menerusi proses perpeluhan, pernafasan & proses penghadaman oleh usus. Jangan risau, gantikan kesegaran badan anda dengan pengambilan Performance Drink Shaklee. Kenapa perlukan Performance Drink?Nak tau ke?Hah..bacalah DI SINI.
SEDIKIT INFO PETANDA BADAN TERHIDRAT
  1. Kepenatan 
  2. Kekeringan di dalam mulut
  3. Rasa sakit ketika kencing
  4. Gejala sembelit
  5. Sakit kepala
  6. Pertambahan berat badan
  7. Sakit otot
  8. Ketidakstabilan emosi
  9. Keletihan
*****Jika anda adalah ibu yang sedang hamil atau menyusukan bayi, pengambilan air yang lebih iaitu 3 hingga 5 gelas lebih dari biasa adalah disarankan

ANDA INGIN ORDER SEGERA PERFORMANCE DRINK?

JOM ORDER ONLINE DI SINI

KEKAL BERTENAGA

Dapatkan penjimatan untuk setiap produk Shaklee dengan mendaftar sebagai ahli JOM DAFTAR SEKARANG! 

suplement4us.blogspot.com

Berminat dan untuk sebarang pertanyaan, HUBUNGI:

 DHIYA HUSSIN
call/sms/whatsapp 012-5572559
email:suplement4us@gmail.com
FanpageYoung & Healthy Family Store
COD :: Gombak, Batu Caves, Sentul, Selayang, Kepong, UIA, Cheras & Cyberjaya


“ANDA GEMAR ONLINE? NAK TAK SAMBIL ONLINE JA DAPAT JANA INCOME MUDAH 4-5-6 ANGKA SEBULAN? ANDA SURIRUMAH?PELAJAR?PEKERJA TETAP MAHUPUN SEMENTARA YANG MEMERLUKAN PENDAPATAN SAMPINGAN? ANDA AMAT DIALU-ALUKAN!!! TIADA MODAL TAMBAHAN, PENDAFTARAN YANG MUDAH & TIADA AGENDA TERSEMBUNYI. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA AMAT DIPERLUKAN! JOM DAFTAR AHLI SHAKLEE SEKARANG!

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

CAPTCHA Image
Reload Image